fbpx

Acne

Wat is Acne? Acne is een veel voorkomende huidaandoening. Ieder persoon heeft weleens last van een puist of mee-eter. Als de ontstekingen of mee-eters in aantal toenemen spreken we van acne. Er bestaan ontzettend veel variaties van medische benamingen voor acne, sinds 2020 is de MASKNE bijgekomen.

Kenmerken van acne zijn:

 Mee-eters
 Rode bultjes
 Ontstekingen (soms flinke onderhuidse ontsteking)

Het is erg belangrijk om acne littekens te voorkomen. Dit is mogelijk wanneer men er zelf aan zit en/of de korstjes eraf trekt.

Hoe ontstaat acne?

Overmatige talgproductie en opstapelingen van dode huidcellen kunnen voor verstopte poriën zorgen. Hierdoor kan de talg niet afvloeien en doordat er onvoldoende zuurstof komt in de talgklieren, zorgen Cutibacterium acne’s voor ontstekingen in de huid. Met name op het gelaat, de rug en op de borst komt acne het vaakst voor. Hormonale schommelingen, stress, voeding of verkeerd product kunnen de klachten verergeren.

De acne behandeling

Tijdens het intakegesprek kijkt de huidtherapeut naar de manier van huidverzorging en wordt er vervolgens een behandelplan opgesteld, wat afgesmet is op jouw huidomstandigheden. Een acne behandeling bij de huidtherapeut kan bestaan uit een dieptereiniging en een peeling. Bij rest-acne kan er ook gekozen worden voor Microneedling.


Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening wat gepaard gaat met roodheid, verwijde vaatjes en ontstekingen. De klachten beginnen meestal rond het 30ste levensjaar. Het is deels genetisch bepaald en deels spelen er omgevingsfactoren een rol. Voeding, meer alcoholconsumptie, bepaalde medicaties, ultraviolet licht, micro-organismen, stress en warmte en/of koude kunnen een trigger zijn bij rosacea.

Kenmerken van rosacea zijn:

  • Ontstekingen, bultjes op de wangen, kin neus en
  • Roodheid
  • Verwijde vaatjes
  • Gevoelige huid

De behandeling bij Rosacea.

Het is belangrijk om triggers zoveel mogelijk te vermijden bij Rosacea. Ook na een geslaagde therapie kunnen de klachten terugkeren.
Mogelijke triggers:

  • Overmatige zonexpositie
  • Veel alcohol en hete dranken
  • Warme omgeving zoals een sauna of hete douches
  • Gekruid voedsel of bepaalde voedsel
  • Irriterende producten zoals een irriterende

Bij rosacea is er sprake van een verstoorde huidbarrière. Middels de juiste huidverzorging en adviezen te volgen kunnen de klachten onder controle gehouden worden.

De huidtherapeut zal tijdens een consult helpen om een passend skin care routine te vinden bij jouw huidprobleem. Indien nodig en mogelijk kan er ook een behandeling gepland worden. Bijvoorbeeld voor de verwijde vaatjes en/of het verwijderen/behandelen van de ontstekingen.


Couperose

Wat is couperose?

Couperose is een huidaandoening waarbij meerdere verwijde rode en of blauwe bloedvaten te zien zijn in het gezicht. Het komt zowel bij mannen als vrouwen voor, met name veel bij mensen m et een blanke huid. De eerste vaatjes kunnen al rond de leeftijd van 30 te zien zijn.

Erfelijkheid speelt een grote rol bij de ontstaanswijze van couperose maar ook de volgende factoren kunnen de kans op het krijgen van couperose vergroten of verergeren:

  • Overmatige blootstelling aan
  • Roken
  • Temperatuurschommelingen
  • Chronisch gebruik van corticosteroïden, dit verdunt de huid
  • Mensen met een lichte huid
  • Overmatig alcohol gebruik

De behandeling bij couperose:

  • Vaatlaser, meestal zijn er 3 tot 5 behandelingen voldoende
  • Camouflage therapie

Littekens

We kennen verschillende soorten littekens, strofische, hypertrofische en keloïd. Littekens. Een litteken ontstaat vaak door een trauma, bijvoorbeeld door een operatie, ziekte, ongeval of een bepaalde huidaandoening. Elk litteken heeft een eigen verhaal en een ander aanpak nodig. Een behandeling bij de huidtherapeut kan effectief zijn bij vervagen van de littekens.

Hoe kan ik mijn litteken behandelen? Wat voor soort litteken heb ik? Kan mijn litteken verdwijnen? Dit zijn vragen die we alleen tijdens een consult voor je kunnen beantwoorden door het litteken van dichtbij te beoordelen.

Behandelmogelijkheden:

  • Skin Pen
  • Littekenmassage/ tape
  • Camouflagetherapie

Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma, ook wel Chloasma of zwangerschapsmasker genoemd is een huidaandoening wat gekenmerkt wordt met grillige donkerbruine vlekken in het gezicht. Melasma komt met name voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen Melasma hebben. Het is met name te zien bij vrouwen in de vruchtbare periode. De vlekken ontstaan vaak op het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen.

Behandelmogelijkheden:

  • Spotout
  • Skinpen
  • Chemische peeling

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken kunnen soms cosmetisch storend zijn. In de loop der jaren krijgt vrijwel iedereen te maken met pigmentvlekken. Een pigmentvlek ontstaat door opeenhoping van melanine (pigment) in de huid. Schade van de zon, leeftijd en erfelijkheid spelen een belangrijke rol bij het krijgen van pigmentvlekken. De meeste pigmentvlekken zijn met name aanwezig op plekken waar de zon makkelijk bij komt, zoals het decolleté, gelaat, de handen, ledematen en schouders. Een pigmentvlek kan ook aangeboren zijn of toenemen in de loop van de jaren. Ook kan een pigmentvlek ontstaat na een verwonding, ontstekingen of hormoonschommelingen.

Behandelmogelijkheden:

  • Laser
  • behandeling Stikstof
  • Chemische peeling


Huidoneffenheden

Naarmate we ouder worden krijgen we steeds meer oneffenheden op onze huid. Zoals, ouderdomswratten, fibromen, angiomen en dermatosis papulosa nigra. Huidoneffenheden zijn onschuldig en goedaardig maar kunnen cosmetisch storend ervaren worden.


Ouderdomswratten (verruca serborhoica): dit zijn goedaardige en meestal ruw aanvoelende geel tot bruine wratjes op de huid. Vaak heeft het een bloemkool en wratachtige vorm. Naar mate we ouder worden neemt het aantal ouderdomswratten vaak ook toe.


Fibromen (steelwratjes): dit zijn een veelvoorkomende, goedaardige en vaak huidkleurige tot bruine bindweefsel bultjes op de huid. Dit is vaak te zien in de plooien zoals in de nek, onder de borstel, oksels of in de liezen. Tot op heden is het ontstaanswijze van fibromen onduidelijk.


Angiomen (bijv. Cherry angioma): de oorzaak van angiomen is niet bekend. Dit zijn vaak vlakke of bolronde felrode plekjes op de huid die over het hele lichaam kan ontstaan, behalve op de slijmvliezen. Histologisch gezien is er sprake van een toename van verwijde vaatjes. De angiomen zijn onschuldig en veroorzaken geen klachten. Als dit cosmetisch storend is, kunt u dit laten behandelen bij La Skin Clinic.


Dermatosis papillose nigra: dit zijn kleine donkerbruine tot zwarte bultjes die voorkomen op de huid van personen met een donkere huid. Het wordt met name gezien in het gezicht, hals en decolleté.


Behandelmogelijkheden bij huidoneffenheden:

Coagulatie behandeling
Laserbehandeling
Vaatlaser


Huidveroudering

Huidveroudering start al vanaf ongeveer ons 25ste levensjaar. Huidveroudering ontstaat zowel vanuit intrinsieke factoren als extrinsieke factoren.


Intrinsieke factoren:

  • Huidskleur en huidtype
  • Genen

Extrinsieke factoren:

  • Stress
  • Langdurige blootstelling aan zonlicht of het gebruik van
  • Roken
  • Ongezonde voeding en leefstijl

Rond ons 25ste levensjaar zien we vaak de eerste tekenen van huidveroudering. Fijne lijntjes en lichte pigmentvlekken kunnen dan zichtbaar worden .Vanaf ongeveer midden 30 zien we dat de kraaienpootjes en ouderdomswratjes ontstaan op de huid. Dit verschilt enorm per geslacht en huidtype.
Rond de 50ste jaar worden de lijntjes steeds duidelijker zichtbaar, ook keurverschil en bloedvaatjes vallen meer op. Als laatste stap zien we dat de huid grauwer wordt door de slechte doorbloeding.

Behandelingen bij huidveroudering;

Coagualtie
Productadvies
SkinPen
Chemische peeling
Laserbehandeling


Ongewenste haargroei

Als we haargroei hebben op plekken waar we dit liever niet willen hebben spreken we van ongewenste haargroei. Ongewenste haargroei kunnen patiënten erg onzeker maken, met name dikke en donkere haren. Bij La Skin Clinic kijken we tijdens een intakegesprek op welke manier wij u het beste kunnen helpen.

Ongewenste haargroei is zeer goed te behandelen door middel van definitieve laserontharing. Bij La Skin Clinic werken met de Lumenis LightSheer Diode laser. Deze laser wordt gezien als de gouden standaard bij permanente haarreductie.

De LightSheer Diode laser is. FDA goedgekeurd voor permanente haarreductie bij huidtype 1 tot en met 6. De laser bevat contactkoeling wat de behandeling aangenamer maakt.

Ongewenste haargroei kan in verschillende gradaties voorkomen. Aandoeningen waarbij laserontharing effectief kan zijn, zijn:


Hirsutisme

Overbeharing bij vrouwen op plaatsen waar normaal alleen mannen haargroei ontwikkelen, noemen we Hirsutisme. Onder invloed van hormonen kunnen vrouwen in plaats van donshaar dikke stugge haargroei ontwikkelen, zoals op de bovenlip of hals.


Hypertrichose

Wanneer er overbeharing ontstaat op plaatsen waar we van nature ook haargroei horen te hebben, spreken we van hypertrichose. Wanneer de haargroei op de armen, benen of de wenkbrauwen toeneemt spreken we van hypertrichose.


Hidradenitis suppurative wordt ook wel acne inversa genoemd. Hierbij is er sprake. Van een chronische ontsteking in de haarzakjes. We zien het met name in huidplooien, zoals de liezen, oksels, tussen de billen of onder de borsten.


Sinus pilonidalis:

Dit is een haarnestcyste wat op de bilnaad voorkomt. Het is een veelvoorkomende huidaandoening wat met name veel voor komt bij jonge mannen. Bij Sinus pilonidalis is er sprake. Van een ontsteking wat gepaard gaat met pusvorming en pijn.

Behandeling bij ongewenste haargroei
Laserontharing